Tak ako ja, aj jedlá z nášho veľkonočného stola pochádzajú z tradícií Zemplína. Dobrotami tam gazdinky naplnia veľkonočné košíky a na veľkonočnú nedeľu ráno (alebo aj v sobotu podvečer ) ich odnesú posvätiť do kostola. S posväteným jedlom sa musia domov ponáhľať, aby boli po celý rok zdravé a šikovné :-)
V našom hlavnom meste takáto tradícia svätenia jedál nie je, napriek tomu v našom veľkonočnom menu nesmie chýbať:
Páska - je to niečo ako sladší chlebík, pečený doma v rúre vo forme, niečo podobné ako mazanec. Ja som tento rok vyskúšala upiecť mazanec a zo zvyšného cesta ešte pre potešenie rodinky aj veľkonočných zajačikov.
Veľkonočný baránok - v našej rodine ho tradične pripravujeme z obyčajného masla.
Hrudka - recept je jednoduchý, rozhabarkované vajcia ochutíme soľou, cukrom, petržlenovou vňaťou a varíme v mlieku kým nevznikne hmota ako tvaroh a z mlieka zostane len voda. Túto hmotu potom ešte za horúca stlačíme do čistej handry na uzlíček, vyžmýkame z nej všetku vodu. Necháme v uzlíčku pár hodín, kým nevychladne, potom rozbalíme. Na moju hrudku som použila 6 vajec a 600 ml mlieka.
Údené - klobásky a údená šunka nechýba azda v žiadnej domácnosti. Ja sa však teším aj na slanú veľkonočnú kapustnicu, ktorú varím z vývaru, v ktorom sa varilo údené mäso a klobásky.
Dobrú chuť všetkým!
Výborný nápad s tým maslovým barančekom, vidím to prvýkrát!
OdpovedaťOdstrániťAj zajkovia sú zlatunkí:)
zajíčci jsou úžasní a beránek taky.
OdpovedaťOdstrániťI would like to make a reference to your blog by using your egg cheese picture thank you for sharing
OdpovedaťOdstrániť