pondelok 5. apríla 2010

Náš veľkonočný "stolček prestri sa"

Tak ako ja, aj jedlá z nášho veľkonočného stola pochádzajú z tradícií Zemplína. Dobrotami tam gazdinky naplnia veľkonočné košíky a na veľkonočnú nedeľu ráno (alebo aj v sobotu podvečer ) ich odnesú posvätiť do kostola. S posväteným jedlom sa musia domov ponáhľať, aby boli po celý rok zdravé a šikovné :-)
V našom hlavnom meste takáto tradícia svätenia jedál nie je, napriek tomu v našom veľkonočnom menu nesmie chýbať:

Páska - je to niečo ako sladší chlebík, pečený doma v rúre vo forme, niečo podobné ako mazanec. Ja som tento rok vyskúšala upiecť mazanec a zo zvyšného cesta ešte pre potešenie rodinky aj veľkonočných zajačikov.


Veľkonočný baránok
- v našej rodine ho tradične pripravujeme z obyčajného masla.


Hrudka - recept je jednoduchý, rozhabarkované vajcia ochutíme soľou, cukrom, petržlenovou vňaťou a varíme v mlieku kým nevznikne hmota ako tvaroh a z mlieka zostane len voda. Túto hmotu potom ešte za horúca stlačíme do čistej handry na uzlíček, vyžmýkame z nej všetku vodu. Necháme v uzlíčku pár hodín, kým nevychladne, potom rozbalíme. Na moju hrudku som použila 6 vajec a 600 ml mlieka.


Údené
- klobásky a údená šunka nechýba azda v žiadnej domácnosti. Ja sa však teším aj na slanú veľkonočnú kapustnicu, ktorú varím z vývaru, v ktorom sa varilo údené mäso a klobásky.

Dobrú chuť všetkým!

3 komentáre:

  1. Výborný nápad s tým maslovým barančekom, vidím to prvýkrát!
    Aj zajkovia sú zlatunkí:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. zajíčci jsou úžasní a beránek taky.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. I would like to make a reference to your blog by using your egg cheese picture thank you for sharing

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails