streda 21. apríla 2010

Pirohy mojej mamy alebo klasické východniarske pirohy

Toto je jediné jedlo, z ktorého zje moja ani nie 2 a 1/2 ročná dcéra plný tanier a ešte si aj 3 krát vypýta prídavok :-)

Ak sa vám už doma v chladničke minú všetky suroviny, nezúfajte. Na prípravu týchto pirohov stačí múka a voda (ja ich pripravujem z polohrubej, moja mama však robí miešanú hladkú s hrubou - takže použite takú, akú máte práve doma:-)
Z múky a vody si spravíme vláčne cesto - presný pomer však neviem zadať. Ja si na dosku nasypem múku, do nej postupne prilievam vodu a premiešavam si to príborovým nožíkom. Keď sa mi zdá už hmota ok, potom premiesim rukou. V ruke potom ucítite, či je cesto suché, či vláčne, či treba pridať ešte vodu, či múku, alebo je už akurát.
Cesto si potom vyvaľkáme na tenko - tak cca 3 mm, pokrájame na štvorčeky a plníme.

Naše tradičné plnky: akýkoľvek lekvár alebo tvaroh alebo zemiakové pyré (do tvarohu i pyré je vynikajúce zamiešať trošku čerstvého kôpru ak máte radi).
Ja obyčajne vždy robím polovicu slané, polovicu lekvárové - je to kombinácia môjho detstva.


Ručne potom zlepujeme malé pirôžky, ktoré varíme vo vriacej vode tak 3-4 minúty (kým vyplávu na povrch + ešte tak minútku). Nezabudnúť, že pri lepení sa vždy zíde nejaký pomocník :-)
Pozor dôležité - pirohy vyberieme z hrnca sitkom a dáme ich do nádoby so studenou vodou trošku schladiť. Inak by sa vám navzájom polepili.
Na záver dáme všetky pirôžky pekne do misky, osolíme, polejeme roztopeným maslom, premiešame a dobre si pochutíme.

5 komentárov:

  1. Odpovede
    1. I moje dětství na východě u babičky každé prázdniny

      Odstrániť
  2. Naša starka vzdy robila kombinaciu tvaroh s vajickom na slano a slivkovy lekvar...mnna....

    OdpovedaťOdstrániť
  3. …i moje dětství- čtyři náplně ( brambory, zelí, tvaroh a dušená jablka s dzemem)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails