utorok 24. júla 2012

Čičmany a Olympiáda



Už len tri dni a vypukne veľký športový sviatok nie len pre všetkých športovcov sveta - Olympiáda. Musím sa priznať, že som veľký športový fanúšik. Okrem futbalu, boxu a kulturistiky mám rada snáď všetky druhy športov.
Milujem, keď sa ľudia tešia a keď to vedia dať najavo. V takýchto chvíľach mi neraz od radosti vyhŕkne slzička v kútiku oka.
Milujem, keď tí čo prehrali gratulujú svojim súperom k výhre a majú pritom úsmev na tvári. 
Milujem práve na Olympiáde heslo: "Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa!" 



Na Vianoce som dostala od manžela špeciálny darček. Tričko a náramok s motívom, aké budú mať na svojom reprezentačnom oblečení tohtoroční slovenskí olympijonici. Musím sa priznať, že keď som si ho pod vianočným stromčekom rozbalila, pozerala som na "čudné indiánske vzory" trocha nedôverčivo. Akosi sa mi nechcelo veriť, že práve tieto vzory sú súčasťou slovenskej ľudovej kultúry. 
Že je to naozaj tak som sa nedávno presvedčili na vlastné oči. Vrámci cesty okolo sme zavítali  do starej slovenskej obce Čičmany, kde sa to starými ľudovými symbolmi priam hemžilo. Veď posúďte sami a nezabudnite sa tam niekedy pozrieť aj osobne. Domčekami úrčite zostanete očarení ako my.






4 komentáre:

  1. Práve včera som v Tescu na Kamennom námestí obdivovala kompletné oblečenie pre "našich". Niektoré kúsky by stáli za hriech. Aj keď najviac sa mi páčili športové topánky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pořád mi to nějak nedochází. Psala jsi o dresech našich a já si říkám: "Vždyť vypadají úplně jinak než si pamatuji z té modní přehlídky, která byla v televizi." Pak mi došlo, že vaši nejsou naši....chi, chi, chi....:-D Máte moc krásné dresy. Také by mě vůbec nenapadlo, že to je slovenský folklor a ne nějaký indiánský....:-D

    Já jsem také velký sportovní fanoušek a na Olympiádu se těším jako malé dítě, i když s těmi dvěma prcky na krku toho asi tolik neuvídím. Budu fandit i vám, tak jak to dělám vždycky....tedy když není na startu také náš žhavý favorit.....to jde bratrství stranou....:-D

    PS: Dneska jsem vyrobila olympijskou vlaječku, kterou chceme v pátek slavnostně vztyčit na zahradě. Je to taková prkotinka, ale potěší....:-D Snad si sousedi nebudou myslet, že jsme se zbláznili.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zuzi, ještě než jsem začala číst jsem si řekla "kdo to počmáral stěnu na roubence" no a už mám jasno (hlavně, taky že jsem kuturní ignorant. :o))
    Taky jsem trošku pošilhávala po olymijském tričku - tedy tom českém pravda... no, třeba se dočkám taky překvápka od manžela :o)
    Tak hezké zážitky sledování Olympiády. Už se taky těšíme.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jééj, to som rada, že nie som sama taký športový maniak :-)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails