piatok 8. júna 2012

Dovolenka na Slovensku


Musím sa priznať, že odkedy som na plnohodnotnej rodičovskej dovolenke už s druhým dietkom, rodinný rozpočet sa podstatne stenčil. A tak pri výbere dovolenkovej destinácie už nerozmýšľame, len aby bolo dobre, ale aj relatívne lacno.
Týždeň dovolenky máme za sebou a myslím, že kritériá sme splnili na jednotku.
Využili sme pozvanie a strávili pár dní v Poprade u mojej spolužiačky Lenky. Spolu s jej troma deťmi sa vyšantili aj naše a my sme mohli troška podebatovať. Podnikli sme aj nenáročnú túru vo Vysokých Tatrách, aquapark tiež nemohol chýbať :-) Lenka, ďakujeme za prichýlenie a starostlivosť a teším sa na oplátku niekedy v lete u nás!

Pozemnou lanovkou sme sa vyviezli na Hrebienok, odtiaľ popri vodopádoch na Rainerku, späť turistickou cestou pre vozíčkarov na Hrebienok.




Potom sme absolútne úžasne prekvapili moju sestru Moniku v Bardejove, ktorá nás ani náhodou nečakala, o to bola väčšia radosť :-) 


Ľudoprázdny Bardejov v pondelok večer po daždi. Turisti sem sa, je tam nádherne!


Kapsičky v akcii





Konečne sa nám podarilo zastaviť aj na Spišskom hrade. Toľko krát sme okolo neho prechádzali, toľko krát si sľubovali, že sa zastavíme, podarilo sa! Bola som milo prekvapená, hrad má aj vnútorné priestory s expozíciami - zhliadnuť môžete napr. starovekú kuchyňu, kaplnku či hrôzostrašnú mučiareň. A výhľad z najvyššej veže tiež stojí za to. Úžasné je aj pozorovanie malých sysľov, ktorí sa ubytovali pod hradom. Len ich prosím nekŕmte. Kastelán nám prezradil, že tým, že ich ľudia kŕmia, sysle si nerobia zásoby na zimu a hrozí im vyhynutie :-(





Naša cesta skončila u mojich rodičov. Prekvapenie najväčšie - naši nič netušili. Nechcela som, aby to neprehaňali s nákupmi a prípravami. Deti sa vyšantili v záhrade, no najväčší úspech malo zasa krmenie sliepok :-)


V záhrade u starých rodičov sa nájdu všakovaké poklady, napríklad aj lesné jahody




Cestou domov sme si spravili malú zastávku na Donovaloch. Zvonka okukali Habakuky (dovnútra by sme radi snáď niekedy inokedy aj s kamarátmi), vyskúšali detskú lezeckú stenu, bobovú dráhu a hajde domov.





Aké je to naše Slovensko len krásne!




Na záver snáď len jeden postreh. Neostýchajte sa navštíviť dávnych priateľov či rodinu. Nenadarmo sa hovorí - "Hosť do domu, Boh do domu :-)".  Krásne dovolenkovanie kdekoľvek!

11 komentárov:

  1. Zusko, to musel být nádherný výlet...na Slovensku jsem byla, to je už tak dávno... je tam opravdu nádherně... byla jsem v Humenném, v Západních a Malých Tatrách... všude krásně, milí a přívětiví lidé... snad se tam zase někdy vrátím... měj se pěkně! L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lenka, to som rada, že sa ti na Slovensku páčilo a že si narazila na samých milých ľudí. V dnešnej dobe totiž človek nikdy nevie, kedy narazí na nejakého nevrlého a to mu potom pokazí i to, čo sa pokaziť nedá. Ďakujem za milé slovká.

      Odstrániť
  2. Nádherné Zuzko,krásné fotky! Je tolik úžasných míst! M.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zuzi, krásne! Aj prekvapenia, aj miesta, čo ste navštívili :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. že se ztenčil rodinný rozpočet moc dobře chápu. Krásný výlet, nádherné fotky.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ďakujem vám že ste nakukli a že sa vám páčilo :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jaj, Zuzka, Ty si bola v mojej domovine, v Poprade som sa narodila a som zo Svitu :)
    Krásne fotky, ako je už u Teba zvykom a ja mám ešte jedno príslovie od mojej starkej "Každý hosť tri dni dosť" :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. He he, to sa mi tiež páči Barborka :-) Niečo na tom úrčite bude.

      Odstrániť
  7. Slovensko naše krásne, Slovensko! Aj ja sa opäť teším. Pochádzam z okolia medzi Tatrami a Pieninami a v Poprade sú moje gymplácke zlaté časy! Už sa teším na dobré počasíčko a ako bude moju Žabku nosiť po kopcoch...Ako detičky zvládli túru v Tatrách?
    Alexa

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dobrý den, letos jsme byli na dovolené se podívat k našim slovenským sousedům a navštivili jsme Slovenský ráj :-) no až na ty romské osady co jsme tam náhodně našli to bylo fenomenální. Neuvěřitelné množství hřibů, krásná příroda a všechno. Jen z toho ubytování jsme byli v rozpacích. S manželkou jsme spali v mobilním domě, vypadá to nějak jako tady http://www.mobilheim-plzen.cz na který teda nejsme zvyklí a místa na kola málo..ale dalo se to přežít. Máte to tam krásné na tom Slovensku :-) a ne že ne :-)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails