štvrtok 8. septembra 2011

Domáce musli (granola)

September nám priniesol trošku hektickejšie rána a tak raňajky v podobe cereálií sú celkom fajn riešením. Domácu granolu som robila už viac krát a podľa viacerých receptov, ale výsledný efekt je zvyčajne aj tak podľa našich momentálnych zásob v špajze. Tentokrát som ako základ použila tento recept od Nigelly Lawson s malými úpravami.  Takto nejako vyzerala moja kombinácia:

4 a 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
1 hrnček slnečnicových semienok
3/4 hrnčeka sézamových semienok
1 hrnček 100% hruškovej šťavy nie z koncentrátu (takú sme momentálne mali doma)
2 čl škorice
1 čl mletého zázvoru
3/4 hrnčeka hnedého cukru
1/3 hrnčeka javorového sirupu
...med sme vynechali kvôli alergii
 1 čl morskej soli
1/2 hrnčeka mandľových lupienkov
1 hrnček posekaných vlažských orechov
1/3 hrnčeka pšeničné klíčky
1/3 hrnčeka pšeničné otruby
1/3 hrnčeka kokosovej múčky

Všetko dobre premiešame vo veľkej mise a pečieme v rúre na 155-160 st.C. Ja som piekla hodinu, zhruba každých 10 minút zmes premiešame.
Skúste, stojí to minimálne za tu vôňu, ktorá naplní celý byt. Výborné je pridať tiež rôzne druhy sušeného ovocia. Mne sa však páčila práve verzia bez neho, veď prihodiť ovocie neskôr  - sušené či čerstvé nie je žiaden problém - každý podľa vlastnej chuti.


Táto granola má u nás doma celkom veľký úspech. Adelka ju maškrtí aj na sucho miesto sladkostí.

3 komentáre:

  1. Zuzi, dík za tip, naši krpci majú tiež radi kadejaké chrumotačky s jogurtom, mliečkom, s presnidávkou a pod.
    Ukladám si recept a vyskúšame:)
    P.S. Prvý škôlkársky týždeň pomaly za nami, ide to?:)
    Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Gabi, ani nehovor. Po styroch dnoch / teda styroch dvojhodinovkach v skolke/ dnes Adel musela zostat doma s bolestou hrdla, soplikom a mierne zvysenou teplotou. To som teda z toho riadne prekvapena, ze to na nas tak rychlo zaucinkovalo :-( Inak sa jej v skolke paci, rano sla vzdy celkom rada a ked som sa jej pytala, co sa jej tam najviac pacilo, povedala vsetko:-) A kazdy den ked som po nu prisla okolo desiatej mi zahlasila s udivom : ...ani dnes sme nespali..... Takze mame doma maroda, zatial jedneho, dufam, ze sa Barborka nenakazi, lebo aj mna uz zacina nejako pobolievat hrdlo...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jéj Zuzi, tak to mi je ľúto...
    Zmena domáceho prostredia za škôlkárske a aj ochladenie toto často prinášajú so sebou a kopec detí aj čerstvých škôlkárov okolo nás je chorých.
    Náš Jakub si už stihol prelúskať rôzne bacily, čo podonášala Rebi zo škôlky a tiež mu teraz dávame ako prevenciu výťažok z hlivy ustricovej, tak uvidíme koľko vydrží odolávať:)
    Zuzi a pre teba mám tip na môj obľúbený šalviový sprej do hrdla, ale dobré sú aj šalviový či repíkový čaj a sem tam s nimi prekloktať. Plus zvýšiť dávky vitamínu C. Skúšame rôzne prírodnejšie veci, než lieky a najmä ATB, ak to nie je nevyhnutné.
    Tak držím palce a veľa zdravíčka:) Gabi

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails