Rebarbora je zelenina, no pre mňa skôr ovocie. S touto rastlinkou som sa stretla po prvý krát na vysokej škole. Moja spolubývajúca Lenka nosila často na intrák okrem batožiny aj rebarborový koláč a všetci sme si na ňom vždy pochutnávali. Odkedy máme vlastnú domácnosť,ani ja sa rebarbore nevyhýbam a takýto osviežujúci koláčik býva na jar a v lete občas aj na našom stole.
Pripravíme klasické bublaninové hrnčekové cesto (mixujeme mixérom najprv vajcia s cukrom, postupne pridávame ostatné suroviny):
4 celé vajcia,
1 hrnček kryštál. cukru,
1 vanilkový cukor,
2 hrnčeky polohrubej múky,
1 prášok do pečiva,
1/2 hrnčeka mlieka,
1/2 hrnčeka oleja.
Cesto vylejeme na plech a na vrch nahádžeme ošúpanú a na kocky pokrájanú rebarboru (stačia 2- 3 stonky, podľa hrúbky ).
Ak vám zostali po veľkej noci nejaké nezjedené čokoládové vajíčka či zajkovia, môžme ich na vrch ešte pomrviť.
Je zaujímavé, že aj keď má rebarbora kyslastú chuť, obsahuje pomerne málo vitamínu C. Zato veľa vitamínov skupiny B, kyselinu listovú, vápnik, draslík, mangán a vlákninu. Napriek tomu ju však treba konzumovať s mierou, hlavne pri ochoreniach žalúdka, obličiek, aj pre jej preháňajúce účinky :-)
Rebarbora svojou krásou vyniká,
z jej kyslosti zbytočná je panika
pridaj cukor, zdravší med
sviežejšej maškrty niet!
Jééj, Zuzi, dnes už druhý blogík s rebarborkou:) A práve teraz, keď si jednu rastlinku plánujeme do záhradky:) To nemôže byť náhoda!:))) Príma dníky Gabi
OdpovedaťOdstrániťZamlsala by som si, ale kde zohnať rebarboru - neviem.
OdpovedaťOdstrániťJanka, ja som ju doteraz vzdy zohnala v Kauflande
OdpovedaťOdstrániť